onsdag 14. oktober 2015

Meksikanske gresskar, gresskarlykt DIY

Kanskje nokon som treng litt inspirasjon til gresskarskjæring i år? Det er kjempegøy! Mamma tok forming som ein del av lærarutdanninga, og fann fram sitt gamle stempelkutte-sett som eg fekk overta. Det funka supert til gresskar! Du kjem langt med berre ein litt liten og skikkelig skarp kniv også, det skal gjerne ikkje så mykje til. Det kan vere lurt å streke opp mønsteret med blyant eller tusj før du byrjar skjære, i alle fall dersom du likar at det er litt symmetrisk!

Så er det tid for å hule ut gresskaret. Det gjer du ved å enten skjere ut bunnen eller toppen av gresskaret. Fjern frøa med ei skei og skrap/skjer ut så mykje av fruktkjøtet som du får til (det er enklare å skjere ut lykta dersom veggen ikkje er for tjukk).

Dersom du skal ha levande lys inni må du passe på at det blir nok oksygen, så du må ha litt ordentlege hol i gresskaret. Det kan vere lurt å sette eit telys oppi eit lite glas dersom det er vind ute. Det aller beste er å bruke led-telys (det finn du t.d. på Claes Ohlson), då slepp du tenke på brannfare (eit nykutta gresskar er ikkje så brannfarleg sidan det er fuktig inni, men likevel!) og det lyser fint og jamnt uansett korleis veret er ute!

For å skape ein fin effekt kan du skjere hakk i gresskaret der du ikkje skjer heilt gjennom, då blir det lyst, men ikkje like lyst som der du har skore hol. Det ser også veldig proft ut når gresskaret er tent, og det er ikkje vanskeleg.I fjor gjekk vi for litt meksikansk stil. Kjøpte eitt stort gresskar til utskjering og så fekk vi nokre små gresskar frå andelslandbruket som vi malte med akrylmaling. Dei vart skikkelig kule og fargerike!
Viss ein vil dra det hakket lengre er det berre å google. Du kan printe ut gratis eller kjøpte instruksjonar og slå deg laus. Hugs berre på at det tek litt tid, så det kan vere lurt å starte kvelden før, ikkje rett før nabolaget ringer på døra for knask eller knep.
Og innhaldet av gresskaret? Her blir ingenting kasta!

Rista gresskarkjerner er til å få vatn i munnen av. Og så kult å lage sin eigen snacks frå grunnen av! Null tilsettingsstoff eller rare E-nummer, og det smakar så godt! HER er ei enkel oppskrift som du kan bruke som basis, og køyre på med krydder eller kvitlauk eller næringsgjær eller kvasomhelst for å lage det meir funky om du vil. Eller gå for naturellversjonen (altså bake/steike dei utan salt) og ha på yoghurt, i rundstykker eller müsli.

Gresskarsuppe er knallgodt (og skikkelig funky farge!) HER er ei deilig oppskrift frå ein av mine favorittmatbloggar Green Bonanza. Berre å bake bitane du har skrapa ut.

Eg har også dampa gresskarkjøtet og kjørt i blender, og hatt i brøddeig og kakerøre. Funkar sikkert bra i smoothies også!2 kommentarer:

  1. Så tøft! Bodde en del år i USA da jeg var yngre så kjenner at å skjære ut gresskar er noe jeg savner! Håper jeg får tid nå i høst. Og sugar skull stilen er kjempekul! Mulig jeg kopierer deg litt der.. hehe!

    SvarSlett
  2. Her passar det bra å køyre meksikansk stil sidan vi feirer Dia de los Muertos 2. november, og gjerne vil gjenbruke dekoren :) Masse kul inspirasjon til sculls på google!

    SvarSlett